Rondastakk pakket

Hvite, flate, avlange esker i stapler, kjølig temperatur og støv i lufta. Hyller hvor det tyter ut sengetøy, skinnfeller, sko, undertøy, kåper, med andre ord et salig mangfold. Jeg klødde etter å ta ut gjenstander og se på dem nøyere. Men tida var knapp  og formålet med besøket på Maihaugen var klart: å se på rondastakker, hvordan de var vevd, hvilket materialet som var brukt og hvordan stripemønstret var.

Rondastakk i eske

På senhøsten hadde jeg blitt forespurt av Mona Løkting om å bli til Maihaugen, for å se på rondastakker og muligheten for et samarbeid. Mona Løkting driver firmaet Staslig Håndverk & Tradisjon. Hun er mester i både kjole- og draktsøm og bunadstilvirkerfaget, har vært stipendiat på Norsk Håndverksinstitutt og mottatt arbeidsstipend for folkekunst fra Norsk kulturråd. Hun er en nestor i faget og maken til kunnskapsrik og engasjert fagperson skal man lete lenge etter.

Rondastakk vrangen

På vrangen – tydelig håndsøm

Men altså, rondastakken. Den har vært i kontinuerlig bruk siden ca. 1830 og er en såkalt livkjol, dvs.  er et skjørt som det er sydd et liv på eller på et snøreliv. Et liv er en tettsittende overdel uten ermer, de eldste med spiler av hvalbein eller tre.

Rondastakk med brodert liv

Tøyet til rondastakken ble vevd hjemme på gårdene, toskaft i ull eller halvull, og variasjonen i stripemønstrene var store, likeså i hvilke typer stoff som ble brukt til liv. Vi pakket ut både broderte liv, damaskliv, de typiske rutalivene, noe som så ut for meg til å være vevd i ikat-teknikk og et liv med hvalbarder! Rondastakken ble brukt både til hverdags og fest, både i fjøsen og i kirka. Mange har praktiske lommer sydd i sidesømmene og den ble ofte brukt med forkle, for å beskytte selve stakketøyet.

Rondastakk med rutaliv

Rondastakk med rutaliv

Rutaliv bak

Nøyaktig søm – ryggen på et rutaliv

Jeg trodde selvfølgelig at en rondastakk hørte hjemme i Rondane og skjønte egentlig ikke, hvorfor den hørte til i Gudbrandsdalen. Men rondastakken har ingenting med Rondane å gjøre, navnet kommer fra rand, dvs. stripe eller render og det betyr rett og slett stripete skjørt. Rondastakken ble tradisjonelt brukt nord i Gudbrandsdalen.

Rondastakk

Rondastakk ikat

Er dette ikat?

Mona bruker kun mønstre som er tatt direkte fra norske folkedrakter, og som var i vanlig bruk. Hun syr alt selv, maskinsøm der det var brukt maskin og håndsøm, der det var sydd for hånd. Hun er opptatt av mangfoldet som var den gang. Jada, folk gikk idet vi nå kaller bunad, men det var jo deres hverdagsklær og det var store variasjoner. Folk var ikke uniformerte, akkurat like lite som vi er det nå.

Rondastakk

Liv med spiler av hvalbarde