broken thread

Å nei! Tråden gikk av! Det er alltid kjedelig når tråder ryker og det tar litt tid å fikse det. men hvis du er nybegynner, så er det en stor sansynlighet for at du føler deg litt hjelpeløs og rådvill.

I denne posten forklarer jeg hva jeg gjør med tråder som har gått av og hvorfor. Det finnes andre løsninger som fungerer veldig fint, men jeg liker disse to måtene, og bruker dem ettersom hva det er jeg vever.

Metode A: Hvis jeg vever ting som skjerf, løpere, puter, sjal, matter, håndklær, egentlig alt hvor man begynner på en ny, separat ting/del etter en stund, så gjør jeg slik:

Ta en passe trådlengde i samme fargen/sorten som tråden som gikk av. Den bør være ca 30 cm lenger enn det man trenger for å veve ferdig løperen (puta, skjerfet, etc.), slik at man slipper at knuten kommer helt framti hovlene og lager ugreie der, eventuelt ryker på nytt.

how to fix broken warp

Knyt tråden sammen med den som gikk av og klipp endene rent. Tre gjennom hovel og skje der tråden hører hjemme.

how to fix broken warp

Sett en knappenål i stoffet, legg den andre delen av tråden som gikk av under knappenåla.

broken warp thread

Fest den skjøtede tråden ved å snurre rundt knappenåla i et 8-tall.

broken thread

fix warp thread broken

Heng i et lodd bak (mer om dette om noen linjer).

fix broken thread

Vev videre, og sjekk om tråden er passe stram. Når du er ferdig med delen du holdt på og skal til å begynne på neste, så tar du av loddet.

Trekk tråden  med knuten på helt gjennom hovel og skje.Stramm tråden og fest den med ei knappenål som du gjorde ovenfor,  og start på den nye delen. Nå er den opprinnelige tråden på plass igjen.

fix warp thread

Metode B bruker jeg når vever jeg et helt stoff som ikke består av enkeltdeler,men er kontinuerlig eller veldig langt, f. eks et gardinstoff eller et stoff til bekledning

Lag til en tråd som er ca 10 – 15 cm lenger enn det stykke som har gått av på den gamle tråden. Knyt dette sammen  med tråden som har gått av, akkurat som forklart i sted. Den eneste forkskjellen er at her er det lurt å bruke vevknuten. Vevknuten er visst nok den flateste knuten som finnes, har jeg fått fortalt, og dessuten holder den veldig godt. Hvis du er usikker på hvordan man lager den, så følg med på bloggen, det kommer et innlegg om den snart.

weaver's knot

attaching broken thread

Stram opp tråden, surr den rundt knappenåla i et 8-tall og vev videre.

I enkelte tilfeller er garnet såpass tykt eller skjea såpass tett at knuter slites av straks de kommer i kontakt med skjea. I slike tilfeller bruker jeg metode A.

 

weight broken thread

Jeg elsker å gå på Biltema og lignende butikker, fordi der er det så mye kjekt! Spesielt når man trenger lodd til å vekte tråder med som har gått av.

Når man vekter en tråd, så er det viktig at den har samme stramming som resten av trådene, eller vil dette synes. Er den mindre stram enn resten av trådene, vil det veves inn mer av den og omvendt: er den strammere, vil det veves inn mindre. Begge deler synes i stoffet.

fix broken thread

Derfor er det utrolig kjekt med karabinere, S-kroker og muttere som tres på krokene/karabinerne. Ved hjelp av dem kan man tilpasse trådenes stramming perfekt og de er rimelige hjelpemidler. Trenger du å vekte flere tråder, er lodd til fisking perfekt, f. eks. sammen med en binders.

fishing weight

Husk at alle løse renningstråder må festes, dvs. sys inn i bindingsmønstret. Videre bør store, synlige knuter tas opp og endene festes, akkurat som de løse renningstrådene. Lurer du på hvordan man gjør, følg med her, det kommer snart et innlegg om det.

Skriv gjerne en kommentar om du lurer på noe, jeg skal prøve å svare så godt jeg kan!

from the hardware store