Denne teksten finnes også på: en

 

damask vevstol

Hva er forskjellen på en vanlig vevstol og en vevstol for damask? Dette spørsmålet får jeg nokså ofte og innlegget her er skrevet for deg som lurer på akkurat dette, men som ikke er ekspert på området. Jeg vil  prøve å beskrive hovedforskjellene på en kort og forhåpentligvis ryddig måte, med utgangspunkt i mine egne vevstoler.

1. Hovedforskjellen

En vevstol for damask har et sett med mønsterhovler, det er de som gjør at man kan veve de mest fantasifulle mønstre. De sitter et stykke bak det vanlige settet med hovler, se foto nedenfor.

damaskvevstol

damask maillon

Mønsterhovler har et maillon i midten og et avlangt lodd i bunnen. Renningstrådene går nemlig  ikke bare gjennom skje og hovler på bunnskaftene, de går også gjennom maillonet på mønsterskaftene. Et maillon er en liten plate med hull, og hver tråd går gjennom sitt lille hull. Hvor mange tråder som går gjennom et maillon er avhengige av hvor mange tråder det er i et såkalt sting (en slags pixel, dvs minste enheten i mønsteret) og hvordan grunnbindinga er.

damask vevstol

Nederst på mønsterhovlene henger det som sagt lodd, på min vevstol veier hvert lodd 60 gram. På mine vevstoler henger mønsterhovlene på mønsterskaft.

 

damask hovler

Loddene tynger ned renninga og renninga i en vevstol for damask går derfor ikke horisontalt gjennom vevstolen, men ligger i en svak V.

 

2. Flere forskjeller

På en damaskvevstol har hovlene på bunnskaftene (dvs. de skaftene som også er på en vanlig vevstol) mye større hoveløye og de kalles damaskhovler.

damask hovler

Kontramarsjen er festet til vektlodd, som hjelper veveren med å få trø skille. Det kan være vanskelig å få skille i en damaskvevstol og da hjelper det at vevstolen er ekstra lang. Vever man med mange mønsterskaft er det derfor lurt å investere i en såkalt forlenging, dvs. en ekstra halv eller hel meter på vevstolen bak. Siden skillet ikke blir så stort som på en vanlig vevstol, bruker man lave damaskskytler.

damaskvevstol

Mønster får man ved at man drar opp mønsterhovler. Drar man opp enkelthovler, bruker man et system som kalles harnesk. Da står man helt fritt til å lage mønster og det blir mye brukt for å veve bilder, symboler og veldig store, ikke repeterende mønster.

damask pute

Dragrustning brukes til å dra opp hele mønsterskaft, og med en dragrustning får man et repeterende mønster slik som i dette stoffet. Det er rett og slett knotter som sitter i enden av en snorer som går over vevstolen og er koblet til mønsterskaftene i andre enden. Når man drar i en knott dras det tilsvarende mønsterskaftet opp. Knotten festes i et brett med hakk.

damaskvevstol

3. Likheter

Begge typer vevstoler har samme rammeverk og oppsett med garnbom, knebom og tøybom. Begge har skaft med hovler, slagbom med vevskje og trøer. Og noen har kontramarsj og andre ikke.

Mine to damaskvevstoler er av merke Øxabäck fra Ak snickeri i Sverige og har dragrustning. Det finnes andre merker og andre systemer (som f. eks. harnesk), men de vil jeg ikke vil skrive om her, fordi jeg ikke har nok kjennskap til dem eller fordi jeg ikke bruker dem til daglig.

I ett av de neste innleggene vil jeg skrive om hvordan selve vevinga foregår. Er det noe som interesserer deg, så følg med  her på bloggen 🙂

damask lodd