ulloliidni brown

Jeg har fått spørsmål om hvordan jeg vever firkanta ullsjal, spesielt om hvordan man får frynser hele veier rundt. Dette vil jeg vise i denne blogposten pluss et lite triks som hjelper meg å få et godt resultat.

ulloliidni

Først må du bestemme deg for hvor lange frynsene skal være. Husk at trådene går litt sammen i lengde og bredde når du klipper ned, legg gjerne til en ekstra cm. Hvor mye vevinga krymper etter nedklipp og hvor inndragning/innveving du har i sida, kan variere og det er noe du må finne ut i forhold til din egen vevstol og til akkurat det garnet du bruker. Og ikke minst: vever du ruter, husk at det som er kvadratisk i vevstolen, ikke nødvendigvis er det etter nedklipp. Vev  et lite stykke som du klipper ned og mål før og etter.

Når du renner, renn en del ekstra tråder i begge kanter av sjalet. Jeg pleier å ta restegarn til dette, men av en type som tåler å være i jaren og som ligner sjal garnet i tykkelse. Jeg har valgt 20 tråder i hver side. Når du så trer i skje, trer du kanttrådene i den avstanden du har valgt, dvs. så langt du har tenkt at frynsene skal være, se foto nedenfor.

Ullsjal kant

Her er trikset: Tre av kanttrådene legger jeg helt inntil sjaltrådene som bremsetråder, jeg forklarer hvorfor om en liten straks. Her på bildet er de mørkegrønn, lysegrønn og rød.

Mellom sjalene vever jeg en kant som er bred nok til å klippes i to. Da holder frynsene seg på plass også etter nedklipp, mens de venter å bli knytt.

ullsjal samisk

 

Så vever jeg tre bremsetråder, før jeg begynner på selve sjalet, i foto oppe er de hvite. Når du har vevd et stykke ser du hvorfor det trenges bremsetråder. Trådene i nedkant og overkant av sjalet og de ytterste trådene på selve sjalet sklir litt ut. Siden vi ikke bruker bremsetrådene, gjør det ingenting at de sklir ut. Trådene i sjalet derimot holder seg pent på plass. Husk å avslutte sjalet med bremsetråder.

måleband

 

Før du starter å knyte, så måler du frynsene både i sida og nede og oppe. så klipper du, slik at de blir like lange hele veien rundt.

Samisk sjal kant

 

Når du knyter, tar du bort bremsetrådene et lite stykke av gangen. så knyter du helt fram til bremsetrådene. Slik forhindrer du til en hvertid at trådene på selve sjalet sklir ut.

Ullsjal knyting

Lurer du på hvordan man knyter? Se videoen under.

Spørsmål? Skriv gjerne i kommentarfeltet. Lykke til med vevinga!

Sami wool shawl