Askerbunad stakken

Hvor mange forskjellige typer stoff er det på bunaden din? Det er kanskje flere enn du tror, for noen stoff er veldig viktige, men gjør ikke så mye av seg. I dette innlegget skriver jeg om de åtte stoffene jeg hittil har vevd til Asker Husflidslag og Askerbunaden. Er du nysjerrrig på hvordan den ser ut, sjekk her.

Hvis du er dame og leser dette (og det er veldig stor sjans for at det er skeiv kjønnsbalanse blant leserne av denne bloggen), så har bunaden din et skjørt som kalles stakk. I Askerbunaden er det blåsvart med gule og grønne striper.

Askerbunad stakkestoff

Før i tida brukte man de samme klærne lenge og da sydde man på en slitekant nederst på skjørtet. Når denne var blitt hullete, så kunne man skifte den ut bare den, istedenfor å skifte ut hele den kostbare stakken. Slitekanten kalles skoning eller skonnering og til og med den er håndvevd på Askerbunaden.

Skoning askerbunad

Bunaden din har nok også en vest. Festvesten til Askerbunaden er vevd i damask, en tidkrevende teknikk som veves på en spesiell vevstol, en såkalt damaskvevstol. Det er et nydelig stoff og finnes i rosa eller grønt.

Askerbunad vest

Jeg har også vevd vintervesten, her i den røde varianten. Dette er et fint ullstoff, en kypert med rødt eller grønt innslag, du kan lese mer om stoffet her.

SkyttelAskerbunad vintervest

Og så har vi herrevesten. Den ligner på stakken, men er tykkere.

Askerbunad metervare

Til en bunad hører også et forkle, og de fåes i rødt eller grønt. Mønsteret er en dreiel på åtte skaft og man må følge med for å få stripene rett!

Forkle til Askerbunaden - Apron

Og så var det de mer skjulte stoffene, akkurat som skoninga, men enda mere anonyme. For eksempel foret til capen. Inne i capen er det et deilig og varmt forstoff, det er vevd i spælsaugarn. Spælsauen er en gammel norsk sauerase og ulla er både sterk og varm. Etter veving sendes stoffet til ruing på Sjølingstad ullvarefabrikk, slik at det blir skikkelig tykt og fluffy og holder deg varm på en 17. mai med sludd i lufta.

Capefor til Askerbunaden - Cape lining for folk costume

Og til slutt har vi foret til herrevesten, det er en personlig favoritt, nettopp fordi det er så enkelt. Det er laget av bomull og ubehandlet lin, enkelt men veldig vakkert.

Metervare Askerbunad

Vi er flere som vever til Asker husflidslag, og jeg er glad for å ha kontakt med iallfall noen av dem. Vi kan snakke sammen om stoffene og eventuelle problemer vi har støtt på og hvordan vi har løst det.

Jeg sender fra meg store ruller med stoff og kursdeltakerne på Asker husflidslag sine bunadskurs syr seg sin egen bunad, eller de syr til noen de er glad i. Og så lager de profesjonelle bunadstilbvirkerne bunader på bestilling.

Asker bunad metervare