Denne teksten finnes også på: en

Håndlaget i Norge, tråd for tråd

Gråstein pledd-min

Tekstilene

Et pledd eller et sjal fra Stellaria er et lite stykke bærekraftig luksus i hverdagen. Tekstilene mine er helt laget for hånd her i Tromsø med omsorg for miljø og fokus på de små detaljer. Jeg bruker kun utvalgte naturmaterialer og benytter tradisjonelle, norske håndverksmetoder. Det lages kun få av hver tekstil og hvert og ett er litt forskjellig fra det neste, fordi hvert eneste er laget for hånd, og ikke av en maskin.

Jeg har jobbet mye med uregelmessige strukturer inspirert av overflater i naturen. Nå for tiden arbeider jeg med en kolleksjon basert på åklær fra Nordland og Sør-Trøndelag.

Om navnet

“Mamma! ”

Min datter klatret ut av grøftekanten, det lyse håret var på tur ut av museflettene og hang ned i ansiktet. Hun hadde på seg gamle cherrox, en bukse med grønske på kneet og en genser som var litt for kort i ermene. Hun var fire år og det var sommer i nord.

“Se ka æ fant! Se den fine blomsten!”

Jeg tittet ned i den brune lille hånda og så en liten, hvit blomst.

“Ka den heitte, Mamma?”

Stellaria graminea

 

 
Nerden i meg våknet, hun som hadde elsket botanikkursene på universitetet og alltid hadde Lids Flora i sekken når hun gikk på tur.

“Den heitte Grasstjerneblom eller Stellaria graminea på fint. Det finnes mange sorter Stjerneblomster og de vokse overalt, i skogen, i fjæra, i grønnsakslandet og på fjellet. Æ syns de e kjempefine.”

Ansiktet hennes lyste opp.

“Vet du ka æ trur, Mamma? Æ trur at der det dett ned ønskestjerne om vintern, der vokse det stjerneblomster på sommern.”

Jeg kunne se at hun tenkte.

“Og så av og til så dett det ned stjerneskudd på klean du lage, og så vokse det stjerne der.”

På denne tida strikket jeg klær med hull og heklet stjerner i hullene, klærne solgte jeg fra verkstedet og i butikker. Det begynner å bli noen år siden nå, nå vever jeg nesten hele tida. Men jeg har valgt å beholde navnet – Stellaria.

Blue shawl

Pledd Mose

Handwoven scarf

transparent

Stellaria pledd

Oppdaterer, et øyeblikk bare....
  • Du har ingen produkter i handlekurven.